Bondscoach Nienke van Zijp stopt: ‘Heb van de roeisters volop waardering gekregen’
Nienke van Zijp, die samen met hoofdcoach Josy Verdonkschot verantwoordelijk was voor de gouden en zilveren olympische medaille, stopt minstens één jaar als bondscoach.
De 33-jarige coach, die begon bij Die Leythe en zich verder ontwikkelde bij studentenvereniging Njord, wil haar werk in de jeugdhulpverlening weer oppakken en meer tijd besteden aan haar privéleven. Momenteel verblijft ze Nieuw-Zeeland waar ze haar zus opzoekt. “Zij woont hier al enige tijd en ik heb haar al 4,5 jaar niet gezien. Dat zegt eigenlijk al genoeg”, vertelt Van Zijp via de telefoon.
Afstand
Ze wil na de hectische jaren ook wat afstand nemen van de sport. “Ik merk aan alles dat ik even tijd voor mezelf moet nemen. Het olympische jaar heeft er behoorlijk ingehakt. Het was alleen maar roeien en de rest van de wereld moet maar op je wachten. Ik vond dat best heftig”, zegt Van Zijp. Ze wil meer tijd doorbrengen met haar vriend en voor haar andere werk dat ze eerder ook al deed, moet ze cursussen volgen om haar registratie te behouden.
Jeugdhulpverlening
Ze heeft een functie in de jeugdhulpverlening. “Ik ben een jaar met onbetaald verlof geweest, maar heb mijn baan kunnen behouden. Ik vond juist de afwisseling tussen het werk heel leuk. Ik begeleid ouders in de opvoeding van jonge kinderen met gedrags-en of opvoedingsproblemen al dan niet met een psychiatrische achtergrond. Dan is of iemand wel op de juiste manier zijn armen door strekt vrij relatief. Maar aan de andere kant juist ook lekker om jezelf daar dan even helemaal in te verliezen.”
Sociaal
De uitstekende prestaties in Brazilië – Van Zijp haar roeisters wonnen goud en zilver – brachten geen verandering in haar besluit. “Begrijp me niet verkeerd, ik vond het fantastisch om die meiden te begeleiden, maar ik vond het ook bijzonder hoeveel aandacht zij kregen. Zeker in vergelijking met hen die niets wonnen. Als je alleen al naar de spelen gaat, is dat onwijs goed! Maar misschien ben ik ook wel iets te sociaal bewogen voor topsport. Dat kan ook.”
Groepsproces
Ze was sowieso al geen coach die graag op de voorgrond stond en staat bekend als stille, nuchtere kracht. “Mijn rol was meer op de achtergrond en dat vond ik prima. Ik had wat meer aandacht voor zaken als het groepsproces en wat ieders rol in de verschillende boten was. Zeker de lichte vrouwen kenden een hectisch jaar waarin vertrouwen in elkaar bijzonder belangrijk was.”
Waardering
Dat na de spelen vooral hoofdcoach Verdonkschot in de schijnwerpers stond als coach van de twee medaille winnende ploegen – Nereus vergat Van Zijp zelfs uit te nodigen voor de huldiging – speelde niet mee in de beslissing. “Soms is dat jammer, maar ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht. Josy is de hoofdcoach. Het gaat mij vooral om de waardering van de meiden zelf en die heb ik volop gekregen.”
Terugkeer
De vrouwen hebben Van Zijp niet gesmeekt alsnog door te gaan. “Iedereen gaat dit jaar toch wat meer zijn eigen ding doen. Ik heb tegen technisch directeur Hessel Evertse dan ook gezegd dat het voorlopig ook voor één jaar is. Daarna zie ik wel verder. Het zou kunnen dat ik – als ze me nodig hebben althans – nog terugkeer. Maar dat hangt vooral ook af van mijn persoonlijke situatie.”
Mannen
Door haar besluit stopt er een jonge, getalenteerde, vrouwelijke coach. Een groep die bepaald niet oververtegenwoordigd is in de sport. Ook het Nederlandse coachteam bevat met Verdonkschot, Mark Emke en René Mijnders een generatie die al lang meeloopt. Van Zijp beaamt dat dit zonde is. “Ik zie internationaal vooral oude mannen rondlopen. Het is jammer dat ik dat niet kan veranderen en het was misschien ook naïef van mezelf te denken dat ik het wél kon.”
Structuur
Ze pleit voor een andere structuur die het voor coaches uit haar generatie aantrekkelijker moet maken er wel voor te gaan. “Afgelopen jaar konden bijvoorbeeld één keer de vriendjes en partners een weekeinde langskomen op trainingskamp. Dat werd dan een week van te voren verteld. Alsof iedereen dat dan ineens kan regelen. Zoiets zou veel vaker mogelijk moeten zijn. Ik heb dit ook al eens besproken met prestatiemanager van het NOC*NSF, Frans van Dijke. Het grappige is dat ik in de wielrensport wél veel jongere coaches en begeleiders zie. Het zou dus wel moeten kunnen.”
Njord
Zich uit het roeien terugtrekken doet Van Zijp nog niet helemaal. Afgelopen maanden hielp ze bijvoorbeeld een voormalige wielrenster om te scholen richting roeisport. “Zoiets kleins wil ik er wel bij doen. Ik heb haar nu bij de eerstejaarsselectie op Njord afgeleverd en ik werd meteen al gevraagd of ik niet vaker kon komen. Maar vast een ploeg begeleiden, sluit ik voorlopig uit.”
Bron: NLroei, 3-11-2016