Femke Dekker

//Femke Dekker
Femke Dekker2020-04-21T07:33:19+00:00
Volledige Naam: Femke Pauline Dekker
Geboortedatum: 11 juli 1979
Geboorteplaats: Leiden
Lengte: 1,66 m
     Gewicht: 70 kg
Discipline: Roeien
Olympische Spelen: 2000, 2004, 2008

Femke Pauline Dekker is een Nederlands roeier. Femke Dekker groeide op in een sportief gezin. Op 12-jarige leeftijd verhuist ze naar de Oude Rijn en kwam vanwege een buurjongen, die aan roeien deed, in aanraking met deze sport. Haar eerste succes behaalde ze in 1995 met het behalen van brons op het Junioren WK in de “dubbel twee”. Daarop volgde in 1996 het winnen van het WK junioren in de “dubbel vier. Haar laatste jaar als Junior behaalde ze een vijfde plaats in de skiff. In 1998 won ze een bronzen medaille bij de neo-senioren met de “skiff’.

In 2000 maakte Dekker haar olympische debuut op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney op de “twee zonder stuurman”. In de B-finale werd ze vierde in 7.27,22. Hiermee eindigde ze op een tiende plaats in het eindklassement. Het jaar daarop behaalde ze in de vrouwen “vier zonder brons op het WK Senioren. Daarna besloot ze de stap naar scullen te maken in de hoop de Olympische Spelen van Athene te bereiken. Vier jaar later werd ze door de bondscoach uit de damesploeg gezet na een algemeen teleurstellend WK (2003) voor de gehele Nederlandse Roei-equipe, waar zich geen vrouwen boot kwalificatie voor de Olympische Spelen afdwong. De bondscoach liet haar niet meer toe tot de selectie van de vrouwen acht die later op de Olympische Spelen brons wonnen. Maar op eigen kracht kwalificeerde ze zich dat jaar toch met de skiff voor de Olympisch Spelen van Athene. Hier werd ze wederom tiende door in de B-finale vierde te worden in 7.39,15. Wat zeker geen slechte uitslag is in het sterkst bezette veld in het roeien en na een slopend jaar waarin Dekker zich steeds moest bewijzen en kwalificatie voor de Spelen afdwong. In Leiden werd ze dat jaar verkozen tot sportvrouw van het jaar en kreeg de titel “roeister van het jaar. Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking behaalde zij met de Holland Acht de zilveren medaille.

Ze woont in Amsterdam en is lid van roeivereniging ASR Nereus. Tevens is Dekker sinds 1 september 2006 actief lid van de Atletencommissie van de NOC/NSF en communicatiemedewerkster bij Politie Hollands Midden.