Elaine Pen

Elaine Pen2019-01-29T13:47:50+00:00
Naam Elaine Pen
Geboortedatum 2 februari 1990
Geboorteplaats Leiden
Nationaliteit Nederlandse
Discipline(s) Eventing (paardensport)
Olympische Spelen 2012

Elaine Pen is de dochter van 2 fanatieke sporters als ouders en heeft 2 broertjes. Haar vader Wolter Pen presteerde heel goed in de Moderne Vijfkamp. Hij was reserve voor de Olympische Spelen van München in 1972. Verder heeft hij heel zijn leven veel paard gereden en Elaine heel veel les gegeven, vooral in het springen en in de cross. Haar moeder Hélène Aubert was fanatiek in de dressuursport. Zij wist met het Nederlands team op de Wereld kampioenschappen in Toronto, Canada een zilveren medaille te behalen en op de Europese kampioenschappen in Goodwood, Engeland een bronzen medaille te behalen. Haar broertjes Wouter en Mark hebben allebei gereden en zijn een belangrijk deel van het team om Elaine heen.

“Zo lang als ik het me kan herinneren zit ik al op een paard. Toen ik een jaar of 2 was bij mijn moeder voorop en toen ik wat ouder was begon ik zelf te rijden. Mijn eerste wedstrijd reed ik toen ik 10 jaar oud was met mijn eerste pony Black O’Neill.
Thuis werd ik veelzijdig getraind, zowel in dressuur, springen als in het terrein. Toen bleek al dat mijn voorkeur lag bij de cross. De leermeesters Rodger van de Arenbosch en Chico hebben daar zeker hun steentje aan bijgedragen. In 2003 reed ik mijn eerste EK met de zelf afgerichte Rondeel’s Monsoon. Ik was toen 13 jaar. Vele EK’s volgde bij de pony’s, junioren en young riders met als beste resultaat een 10e plek op het EK YR in Pardubice, Tsjechië met Vira”.

Jonge paarden zijn bij Stal Pen-Aubert in Voorschoten altijd in opleiding. Zo ook haar huidige wedstrijdpaarden. De laatste jaren is haar eventingcarrière in een stroomversnelling gekomen. Dit kwam met name door de goede resultaten in 3-sterren wedstrijden. Omdat alles zo goed ging, is Elaine in 2011 gevraagd voor het senioren team, dat zou gaan deelnemen in Luhmühlen. Een foutloze cross en een foutloos springparcours resulteerde in een 14e plaats en waarmee zij de beste Nederlander was. In dat zelfde jaar verzamelde zij zoveel punten in de individuele ranking voor de Olympische Spelen dat dit een serieuze mogelijkheid werd. Na de extra punten in Spanje en de goede teamprestatie in Fontainebleau, Frankrijk werd dit een feit.
Naast de paarden studeerde Elaine rechten aan de Universiteit in Leiden.

Onderscheidingen
Rabo Toptalent 2011, Nederlands Kampioen senioren Eventing 2012. Winnaar CCI3* in Strzegom, Polen met Vira, Winnaar Nations Cup CICO3* in Fontainebleau, Frankrijk, Bronzen team medaille op de WEG 2014 in Normandië.