Twee keer NK-goud voor Kim Vermaas

//Twee keer NK-goud voor Kim Vermaas

Als jeugdspeelster grossierde Kim Vermaas al in nationale titels in het dubbel- en enkelspel. Bij de senioren voegde het toptalent van Scylla daar diverse kampioenschappen in het dubbelspel aan toe. De titel in het enkelspel ontbrak echter nog op haar palmares. Daar kwam dit weekend verandering in. In een zinderende finale pakte Vermaas de zo begeerde titel.

Dat Vermaas in vorm was bleek zaterdag al. Met dubbelpartner Rajko Gommers won ze in Zwolle voor het derde jaar op rij goud bij het mixed-dubbel. De finale was een reprise van die van vorig jaar. Ook toen was het koppel in de finale te sterk voor Koen Hageraats en Tanja Helle. Vermaas/Gommers verloren nipt de eerste game maar toonden daarna hun klasse (3-1). Niet voor niets staat dit dubbel ook internationaal aan de top.

Het was een mooie opsteker, maar het vizier van Vermaas stond dit weekend op de titel in het enkelspel. Vermaas bereikte de finale vrij eenvoudig, door duidelijke overwinningen op achtereenvolgens Yoeke Gunsing, Emine Ernst en Tali Cohen. Vooral de halve finale tegen Cohen deed vermoeden dat Vermaas iets moois in petto had; Cohen kwam er niet aan te pas (11-9, 11-5, 11-4, en 11-2).

De tegenstandster in de finale – Britt Eerland – had echter een soortgelijk pad afgelegd. Zonder nog een game afgestaan te hebben was Eerland doorgedrongen tot de finale waardoor ze licht favoriet leek. Dat schijnbare voordeel verdween echter al vlug. Vermaas had met haar coach Gerard Bakker Jr. een uitgekiend wedstrijdplan uitgedacht waarbij ze met haar forehand steeds sterk doorkwam. Vermaas maakte in de eerste games van de finale nauwelijks fouten terwijl Eerland geen vat op haar spel leek te krijgen. Daarna ontspon zich tussen de teamgenoten – Vermaas en Eerland maken beiden deel uit van het Nederlands Team – een boeiende partij.

Eerland begon iets meer te variëren en bij de Leidse Vermaas begonnen wat foutjes in het spel te sluipen. Het zorgde ervoor dat Eerland de stand in games gelijk kon trekken.Daarna volgde de misschien wel cruciale vijfde game van de wedstrijd. Daarin knokte Vermaas zich terug van een 3-7 achterstand om met 12-10 te winnen. De game erop leek Vermaas het af te maken. Ze kwam met 9-6 voor, maar ditmaal was het Eerland die terugkwam en de game zelfs met 11-9 pakte; een zeer knappe prestatie.

De beslissende zevende game was echter volledig voor Vermaas. Eerland kwam vlot achter en had ditmaal niet meer de kracht om terug te komen. Met 11-2 (!) pakte Vermaas de game en daarmee haar eerste kampioenschap bij de senioren. Dat dubbelpartner Gommers even later ook nog de titel bij de mannen opeiste was natuurlijk helemaal mooi.

Bij thuiskomst kreeg Vermaas een warm onthaal van haar clubgenoten en trainingsmaatjes. Onder het “We are the champions” stapte ze het Scylla Tafeltenniscentrum binnen, omarmd door de club waar ze al sinds haar prille jeugd speelt. Het was een perfect slot van een perfect weekend.

 

2019-03-04T08:52:01+00:00zondag 3 maart, 2019|